Знову зафіксовано випалювання залишків рослинності

Спеціалістами Інспекції зафіксовано факт випалювання пожнивних решток на ділянці сільськогосподарського призначення гр. Т на території Бершадського району.

Відносно порушника складено протокол про адміністративне правопорушення за ст.77-1 КУпАП . Його очікує штраф у розмірі від 170 до 340 грн.

На жаль, спалювання залишків рослинності, побутових відходів, опалого листя стало для громадян звичною річчю.
Жителі нашої області спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає довкіллю та здоров’ю оточуючих. При спалюванні листя та іншої сухої рослинності у повітря виділяється чадний газ (він зв’язується із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин організму), бензопірен (викликає ракові захворювання), діоксини (одні з найотрутніших речовин для людини), а також оксиди азоту, чадний газ, важкі метали тощо.
Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. За нормальних умов, коли листя перегниває, речовини необхідні для розвитку рослин повертаються в гумус. При згорянні ж утворюється зола. Незважаючи на загальноприйняту думку, зола - є далеко не найкращим добривом. Більше того, щорічне спалювання листя спричинює виснаження ґрунту та відповідно зменшення врожайності .
Державна екологічна інспекція у Вінницькій області закликає громадян бути відповідальними та дбаючи про чистоту не шкодити довкіллю, своєму здоров’ю і здоров’ю оточуючих людей !!!



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці